Anna Troberg

From Piratpartiets Wiki
Revision as of 18:49, 15 May 2015 by MattiasD (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Anna Kristina Troberg, född 9 april 1974 i Landskrona, var partiledare för Piratpartiet mellan 2011 och 2014. Under denna period verkade hon även som författare och översättare. Hon arbetade tidigare som förlagschef för den svenska delen av Bazar förlag.

Ungdom och tidig karriär

Troberg föddes i Landskrona, men flyttade till Borlänge i tidig ålder. Hon arbetade tidigare som förlagschef för den svenska delen av ett nordiskt förlagshus, Bazar förlag, samt har varit doktorand i engelska.

Piratpartiet

Anna Trobergs inträde i Piratpartiet har beskrivits som en total omvändning från de värderingar som gällde i hennes tidigare bokförlagskarriär. Hon utmanade piraterna med ett antal frågor på sin blogg. När de besvarades drog hon slutsatsen att piraterna hade rätt och att tekniken hade sprungit ifrån upphovsrättslagstiftningen.

Anna Troberg började tidigt arbeta på ledningsnivå i partiet och blev utnämnd till vice partiledare 2009. Hon efterträdde Rick Falkvinge som partiledare nyårsdagen 2011.

Enligt henne själv är en av hennes viktigaste uppgifter som partiledare att föra in mer hjärta i piratpolitiken, att således gå bortom fokus på tekniken. Hon kandiderade i Europaparlamentsvalet i Sverige 2014 på tredje plats på Piratpartiets lista.

Bibliografi

Som karikatyr av hennes karriär i förlagsbranschen skrev hon boken Chefer från helvetet under pseudonymen Rosetta Sten.

I januari 2015 släpper Troberg boken Alla har en åsikt som alla andra idioter borde lyssna på.

Troberg anges i Libris (bibliotekskatalog) som svensk översättare av 25 böcker, däribland böckerna om kamikazekaniner av Andy Riley, Sharon Osbournes självbiografi Extrem, Krigarens resa och Krigarens svärd av Chris Bradford, Kinaschack av Simon Lewis och ett flertal romaner av Jeanette Winterson, bland annat Det finns annan frukt än apelsiner, Fyrväktaren och Passionen.

Personligt

Troberg bor i Järfälla med sin flickvän och är Sveriges första öppet homosexuella partiledare.