Difference between revisions of "Lokalvalsguide"

From Piratpartiets Wiki
Jump to navigation Jump to search
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 48: Line 48:
 
== Valmyndigheten. ==
 
== Valmyndigheten. ==
 
På [http://www.val.se/ valmyndighetens hemsida] kan ni hämta mer information. Det går också bra att kontakta dem för eventuella frågor. Den här sidan är extra intressant för er, men hemsidan är lite snårig och emellanåt svårbegriplig, så gå även igenom de andra sidorna. Ta er tid att läsa igenom informationen.
 
På [http://www.val.se/ valmyndighetens hemsida] kan ni hämta mer information. Det går också bra att kontakta dem för eventuella frågor. Den här sidan är extra intressant för er, men hemsidan är lite snårig och emellanåt svårbegriplig, så gå även igenom de andra sidorna. Ta er tid att läsa igenom informationen.
 +
 +
== Kostnader ==
 +
Planera för vilka kostnader som kan tillkomma och fundera på vad ni kan spara in på. En valbod kan t.ex. se ut på många olika sätt. Behövs ett tillstånd för att sätta upp valboden på en specifik plats?
 +
Räkna också på vad kampanjmaterialet kan kosta.
 +
 +
Valsedlar kan bli en dyr affär. I år, 2018, har valmyndigheten meddelat att kostnaderna för tryckta namnvalsedlar är:
 +
* Rörlig del, för svart tryck 47 kr per 1000 valsedlar.
 +
* Rörlig del, för färgat tryck 59 kr per 1000 valsedlar.
 +
Till detta tillkommer en startavgift på 750 kr per lista för valsedlar med svart tryck och 1400 kr per lista med färgat tryck.
 +
Sedlarna trycks inte för än inbetalning har kommit in. [http://www.val.se/val_och_folkomrostningar/val2018/Info_partier/752-10-Manual-Bestallning-namnvalsedlar-regler-valsedelslayout.pdf Läs mer här på Val.se]
  
 
== Finansiering ==
 
== Finansiering ==

Latest revision as of 19:24, 5 February 2018

Den här guiden är för er som vill engagera er lokalt och driva valkampanj. Vad kan vara bra att ha koll på?

Finns det en förening?

Piratpartiet kräver att det måste finnas en förening för att ni i ett landsting eller en kommun ska få ställa upp i respektive val. Börja därför med att kolla om det redan finns en förening i just er kommun eller ert landsting. Finns det går det bra att kontakta ordförande. Piratpartiets adresser är enligt standarden namn.namnsson@piratpartiet.se. Planerar ni att starta en kommunförening är det bra att kontakta er landstingsförening - förutsatt att det finns en. De kan hjälpa er med eventuella praktiska saker.

Det går jättebra också att kontakta vår partisekreterare, Mattias Rubenson, på mattias.rubenson@piratpartiet.se

Använd också vår chat på Mattermost, vi är flera som hänger där som kan hjälpa till!

Starta en förening!

Så hur startar ni en förening? Här finns en bra guide om hur ni ska gå till väga. Kortfattat kan man dela upp det i dessa steg.

  • Samla minst fem personer som kan närvara på ett uppstartsmöte.
  • Skicka ut en kallelse för att locka ev. flera - här kan ni kanske få hjälp av PP Riks. Maila då Mattias Rubenson. Kallelsen måste skickas ut minst två veckor innan mötet för att kunna anses behörigt. Det går också att få hjälp på vår piratchat på Mattermost.
  • Se till att de kritiska posterna fylls; ordförande, kassör, sekreterare och gärna revisor. Men tänk på att ju större styrelsen är, desto starkare är den, så fyll på med ledamöter. Ledamöterna kan i sin tur få olika ansvarsområden, som medlemsvård eller bevakning av nyheter inom ett viss ämnesområde. Om ni har möjlighet är det tryggt att dessutom tillsätta vice revisor och valberedning

Här hittar ni Piratpartiets stadgar för lokalföreningar.

Tips! Skaffa en sida på Piratpartiets wiki och ladda upp alla era handlingar där! Såhär kan .tex. en förenings wikisida se ut. Se också till att den kommer med under listan på lokalföreningar.

Anta politik och kandidater

Det högst beslutande organet i en förening är dess medlemsmöten. Vilken politik som ska drivas samt vilka kandidater som ska ställa upp måste därför godkännas av medlemsmötet. Uppstartsmötet är ett sådant, men det kan vara svårt att anta detta redan då. Föreningen ska ha minst ett medlemsmöte per år (före den 31e mars), men det är möjligt att ha flera kompletterande medlemsmöten om det krävs. Dessa kallas extra medlemsmöten. Har ni därför inte möjlighet att anta politik och kandidater på uppstartsmötet, komplettera med ett extra medlemsmöte. Se lokalföreningsstadgarna för mer info. Ha även koll på dessa stadgar som rör lokalföreningars deltagande i val.

OBS! Startar ni föreningen i år, 2017, så måste ni ha ett medlemsmöte 2018 (före den 31e mars). På det årliga medlemsmötet (även kallat årsmöte) väljs den nya styrelsen.

OBS! Tänk på att ha en tydlig agenda i kallelsen till medlemsmötet. På medlemsmötet behandlas enbart det mötet är kallat för.

Politik

Satsa på ett par valfrågor ni tror att ni kan driva lokalt. Tänk på att de inte får stå i konflikt med Piratpartiets principprogram. Det kan vara fördelaktigt att skriva ner något typ av dokument där politiken presenteras och som andra medlemmar kan tillgå. T.ex. via wikin.

Kandidater

Det finns två olika sätt för kandidater att delta i valet. Antingen står de på en förtryckt namnvalsedel, eller så samtycker de till att vara valbara och måste därför istället skrivas för hand på valsedeln. För detta finns två olika blanketter att fylla i. Båda hämtas på den här sidan på valmyndighetens hemsida. För att stå på namnvalsedeln skall kandidaten fylla i den blankett som heter Förklaringsblankett. För att vara valbar genom handskrivet förslag måste kandidaten fylla i den blankett som heter Samtyckesavtal. Har man skrivit under förklaringsblanketten räknas den som ett samtycke och man behöver därför inte skriva under samtyckesavtalet.

OBS! Valmyndigheten kräver att namnvalsedeln ska vara inlämnad och beställd senast den 10e April!

OBS! Valmyndigheten kräver att samtyckesavtalet ska vara inlämnad senast den 7e September!

Viktiga datum

Dessa datum hämtas från valmyndighetens hemsida val.se. Men PP kommer troligtvis att lägga till ytterligare datum. Till exempel ska vi hinna ha ett vårmöte innan dess och troligtvis anordnas flera kampanjer och valvakor i landet. Håll utkik!

  • 28e Februari - Sista dag att anmäla behörig beställare av partivalsedlar.
  • 10e April - Sista dag att anmäla kandidatlista. Sista dag att beställa namnvalsedlar.
  • 10e Augusti - Sista dag att anmäla deltagande i val.
  • 7e September - Sista dag för att lämna in kandidats samtyckesförklaring.
  • 9e September - Valdagen.

Var ute i god tid!

Valmyndigheten.

valmyndighetens hemsida kan ni hämta mer information. Det går också bra att kontakta dem för eventuella frågor. Den här sidan är extra intressant för er, men hemsidan är lite snårig och emellanåt svårbegriplig, så gå även igenom de andra sidorna. Ta er tid att läsa igenom informationen.

Kostnader

Planera för vilka kostnader som kan tillkomma och fundera på vad ni kan spara in på. En valbod kan t.ex. se ut på många olika sätt. Behövs ett tillstånd för att sätta upp valboden på en specifik plats? Räkna också på vad kampanjmaterialet kan kosta.

Valsedlar kan bli en dyr affär. I år, 2018, har valmyndigheten meddelat att kostnaderna för tryckta namnvalsedlar är:

  • Rörlig del, för svart tryck 47 kr per 1000 valsedlar.
  • Rörlig del, för färgat tryck 59 kr per 1000 valsedlar.

Till detta tillkommer en startavgift på 750 kr per lista för valsedlar med svart tryck och 1400 kr per lista med färgat tryck. Sedlarna trycks inte för än inbetalning har kommit in. Läs mer här på Val.se

Finansiering

Piratpartiet har i kommande valår valt ut fyra fokuskommuner som får extra finansiellt stöd; Lund, Linköping, Uppsala och Umeå. Men även om just er kommun inte är en av dessa finns det fortfarande möjlighet till ekonomiskt, materiellt och/eller praktiskt stöd. Kolla med er landstingsförening om de kan sponsra er? Piratpartiet har också drivit igenom flera lyckade crowdfundingkampanjer. Kanske kan det vara något för er? Kolla också med vår partisekreterare om han kan hjälpa er på något sätt.

Kampanjmaterial

Piratpartiet har ännu inte tagit fram något kampanjmaterial för kommande val. Håll uppsikt efter det. Troligtvis kommer det att gå att beställa från Piratshoppen. Där finns även annat material som redan nu kan vara er till gagn, som tröjor och dekaler.

Kontakt och mer information

Om ni har några frågor eller behöver hjälp med något kan ni kontakta dessa personer:

Fler kontakter finner på Piratpartiets hemsida.

Det finns dessutom flera facebookgrupper där ni enkelt kan ställa frågor till andra medlemmar. Börja med att ansluta er till Piratpartietgruppen.

Vi har också en piratchatMattermost.

Slutligen...

Tänk på att det är lätt att åta sig för mycket. Planera och dela upp ansvar och arbetsuppgifter rättvist. Ta det lugnt. Ingen tjänar på att bli utbränd. Ni har bildat en förening. Ni ska orka stå ut med varandra till nästa val också!