Difference between revisions of "Rickard Falkvinge"

From Piratpartiets Wiki
Jump to navigation Jump to search
Line 41: Line 41:
 
Han har också listats som en av Sveriges mest inflytelserika personer av tidskriften ''Fokus''.
 
Han har också listats som en av Sveriges mest inflytelserika personer av tidskriften ''Fokus''.
  
{{Citat|Nätet har gjort att alla har en röst. Det gör att de som tidigare hade privilegiet att beskriva verkligheten har tappat en makt som de inte visste hur stor den var och som de vill kämpa tillbaka. Det ändrar maktbalansen i samhälllet när alla kan berätta själva. Denna förändring är så stor att det kan jämföras med när tryckpressen kom eller till och med när skriftspråket infördes.|Rick Falkvinge }}
+
"Nätet har gjort att alla har en röst. Det gör att de som tidigare hade privilegiet att beskriva verkligheten har tappat en makt som de inte visste hur stor den var och som de vill kämpa tillbaka. Det ändrar maktbalansen i samhälllet när alla kan berätta själva. Denna förändring är så stor att det kan jämföras med när tryckpressen kom eller till och med när skriftspråket infördes." - Rick Falkvinge
  
 
== Framträdanden ==
 
== Framträdanden ==

Revision as of 09:32, 15 May 2015

Rickard "Rick" Falkvinge, född Dick Greger Augustsson den 21 januari 1972 i Göteborg, är en svensk IT-entreprenör, mest känd som grundaren och den förste partiledaren för det svenska Piratpartiet. Sedan augusti 2014 arbetar han som politisk föreläsare och sprider sina politiska idéer runt om i världen.

Ungdom och tidigt yrkesliv

Falkvinge växte upp i Ruddalen i Göteborg, och läste naturvetenskaplig gymnasielinje på Göteborgs Högre Samskola. Under gymnasietiden var han politiskt aktiv i Moderat skolungdom och Moderata ungdomsförbundet. Hans passion för teknik visade sig i tidig ålder, och som litet barn kunde han spendera långa stunder med att bara trycka på dörrklockor i elektronikbutiker. År 1988 grundade Falkvinge sitt första företag, Infoteknik, vid 16 års ålder. Han var irriterad på den dåliga effektiviteten han såg i företagsadministration och ville digitalisera världen.

Åren 1994–1998 var han aktiv som entreprenör med fem anställda inom systemutveckling i Göteborg, Kalmar och Strömsund.

År 2004 bytte han namn till Rickard Falkvinge, med kortformen Rick. Efternamnet är inspirerat av hans intresse för fåglar.

Piratpartiet

Hösten 2005 övervägde Falkvinge att starta ett nytt politiskt parti fokuserat på frågorna om fildelning, upphovsrätt och patent. Den dominerande svenska organisationen i upphovsrättsdebatten vid tidpunkten var Piratbyrån, som var partipolitiskt obunden. Den 16 december 2005 registrerade Falkvinge domännamnet piratpartiet.se, och den 1 januari 2006 lanserades det nya partiets webbplats genom ett chattmeddelande på en hubb för fildelningsprotokollet Direct Connect. Enligt partiets egen historik fick webbplatsen tre miljoner träffar de första två dagarna och på morgonen den 2 januari uppmärksammade tidningen Dagens Industri initiativet i en notis.Detta följdes av en längre artikel i kvällstidningen Aftonbladet efter lunch. Falkvinge tog ett stort banklån, lämnade sitt dåvarande jobb på Cypak, och började arbeta heltid med att bygga upp Piratpartiet som dess förste partiledare.

Piratpartiets framgång i EU-valet 2009, där Piratpartiet fick 7,13 procent av rösterna under Falkvinges ledarskap, skickade Falkvinge och toppkandidaten Christian Engström rakt in på varje tidnings förstasida i hela landet, likväl som att bli toppnyheter på CNN, rubriker på BBC, Reuters med flera och Piratpartiet blev med god marginal största politiska parti för ungdomsväljare (under 30 år), med 25 procent av de rösterna.

Falkvinge avgick från posten som partiledare för Piratpartiet den 1 januari 2011 klockan 20:30, exakt fem år efter partiets grundande. Dåvarande vice partiledare Anna Troberg tog över rollen. Tillkännagivandet gjordes under en direktsändning med Bambuser.

Han arbetar för närvarande (augusti 2014) som politisk föreläsare inom Piratpartiet och den större piratrörelsen, och reser runt i världen för att prata om idéerna och koncepten.

Kontroverser som partiledare

Den 29 december 2008 publicerade Falkvinge ett brev på sin blogg, där han skrev att han inte längre kunde betala hyra och räkningar. Vid den här tidpunkten hade Piratpartiet inte ekonomi att anställa någon, och därför bad han partiets medlemmar att donera pengar privat till honom. På detta sätt ledde han Piratpartiet under 18 månader medan han levde på frivilliga donationer från supportrar. Aftonbladet beskrev det som att Falkvinge "levde på att tigga", och det skapade intern kontrovers i partiet.

Under valkampanjen 2009 skrev Falkvinge privat på Facebook att han letade efter kvinnor att ligga med under sin valturné. Detta plockades upp av kvällspress och bloggar och orsakade en kontrovers.

Under lanseringen av Piratpartiets valmanifest 2010 orsakade Falkvinge en kontrovers genom att hävda att yttrandefriheten och tryckfriheten borde ta företräde framför det nuvarande förbudet mot innehav av barnpornografi, och att partiet därför ville avskaffa nuvarande lagstiftning på området. Journalistförbundet gick omedelbart ut och deklarerade öppet sitt stöd för ställningstagandet. Trots detta orsakade ställningstagadet intern kontrovers inom partiet och Falkvinge fick backa, men upprepade ställningstagandet 2012.

Ledarskapsstil

Peter Santesson, statsvetare, har analyserat Falkvinges ledarskapsstil och kommit fram till att den är unik i svensk politik. Falkvinge skyndar sig att erkänna misstag, visar öppet sina svagheter, och agerar för att förminska sin egen auktoritet, menar Santesson. Bland annat hänvisar Santesson till händelsen där Falkvinge sade sig vara luspank och bad om donationer, något som ingen annan politiker har försökt med, och än mindre lyckats med. Santesson menar att denna personlighet, där Falkvinge tar ansvar för misstag och erkänner dem omedelbart och reservationslöst, får honom att framstå som än mer karismatisk. Santesson jämför det med tekniker som används i pick-up artistry.

I september 2013 släppte Falkvinge boken Swarmwise: Den taktiska handboken till att förändra världen.I den beskriver han en ny sorts organisation som han byggde upp med Piratpartiet, och hur ledarskapsrollen ser ut i en sådan organisation.

Priser och erkännanden

Time nominerade Falkvinge som en av världens 100 inflytelserikaste personer 2012, och tidningen The Guardian listade honom som en av världens 20 viktigaste frihetskämpar för Internet.

Tidskriften Foreign Policy utsåg honom 2011 till en av världens 100 största tänkare ("Top 100 Global Thinkers").

Falkvinge fick det svenska IT-priset Guldmusen såsom "Årets IT-person" 2010, motiverat av hans framgångar i att flytta in Internet och dess samhällskonsekvenser i det politiska finrummet.

Han har också listats som en av Sveriges mest inflytelserika personer av tidskriften Fokus.

"Nätet har gjort att alla har en röst. Det gör att de som tidigare hade privilegiet att beskriva verkligheten har tappat en makt som de inte visste hur stor den var och som de vill kämpa tillbaka. Det ändrar maktbalansen i samhälllet när alla kan berätta själva. Denna förändring är så stor att det kan jämföras med när tryckpressen kom eller till och med när skriftspråket infördes." - Rick Falkvinge

Framträdanden

Falkvinge har givit presentationer om sina idéer i städer "från Aarhus till Zürich".Noterbara framträdanden inkluderar Stanford Law School, GoogleO'Reilly Open Source Convention och TheNextWeb.

Den danska dokumentären Good Copy Bad Copy innehåller en interju med Falkvinge, där han förklarar hur Piratpartiet växte som ett resultat av razzian mot The Pirate Bay den 31 maj 2006. Vid den tidpunkten hade The Pirate Bay inga formella kopplingar till partiet.

Han syns också i dokumentärerna Steal This Film och TPB AFK.

Privatliv

Falkvinge bor i Sollentuna, en förort norr om Stockholm. Hans personliga intressen är bland annat whisky, matlagning och motorcyklar. Han tillbringar somrarna i en stuga på Bohus-Björkö|Björkö, en ö utanför Göteborg.

Han gillar fortkörning och har kallat det en svensk nationalsport

Han har inga barn och är inte gift, men är däremot öppet polyamorös.