Difference between revisions of "XMPP"

From Piratpartiets Wiki
Jump to navigation Jump to search
m (Aki moved page Xmpp to XMPP)
 
Line 6: Line 6:
 
== Komma igång ==
 
== Komma igång ==
  
Det finns en [[http://piratechat.net/chat/webbchatt]] om du snabbt vill komma igång med chattandet. Du ansluts då automatiskt till rummet som kallas ''Piratpartiet''. Du väljer själv ett temporärt användarnamn/konto och du använder då din webbläsare som klient. Om du vill skapa ett egen konto så läs mer under.
+
Det finns en [[https://piratechat.net/chat/]] om du snabbt vill komma igång med chattandet. Du ansluts då automatiskt till rummet som kallas ''Piratpartiet''. Du väljer själv ett temporärt användarnamn/konto och du använder då din webbläsare som klient. Om du vill skapa ett egen konto så läs mer under.
  
  

Latest revision as of 12:36, 13 April 2015

XMPP

XMPP, även känt som Jabber, är ett fritt, öppet, standardiserat och flexibelt protokoll för realtids-kommunikation. Jämfört med Skype saknas en bra funktion för voice och en längre backlogg för text. Däremot listas alla tillgängliga rum/chattar vilket är bra för en öppen organ


Komma igång

Det finns en [[1]] om du snabbt vill komma igång med chattandet. Du ansluts då automatiskt till rummet som kallas Piratpartiet. Du väljer själv ett temporärt användarnamn/konto och du använder då din webbläsare som klient. Om du vill skapa ett egen konto så läs mer under.


Konto

Du behöver normalt ett konto för att logga in på severn.

  1. Om har en `@piratpartiet.se`-mail så fungerar den även som XMPP-konto med samma lösenord som till mailen. Ditt användarnamn är förnamn.efternamn@piratpartiet.se vilket per automatik innebär att servern/domänen är piratpartiet.se
  2. Eller registrera ett nytt konto på https://piratechat.net/register/


Klient

Det finns väldigt många olika klienter för xmpp. De enklaste är http://gajim.org/ och http://pidgin.im/


Komma in i kanalerna

När du har anslutit till servern hittar du alla chattrum under Room list eller motsvarande i din klient.