Jag är ny kontaktperson

From Piratpartiets Wiki
Revision as of 16:50, 2 September 2015 by MattiasD (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Denna guide är tänkt att hjälpa nya kontaktpersoner/kommunledare i Piratpartiet.

Se även Ny ordförande om du är nyvald ordförande i en förening.


Vad är en kontaktperson?

Som kontaktperson är du partiledningens förlängda arm nere på den lokala nivån. Kontaktperson hette tidigare Kommun- eller Valkretsledare. Det kan finnas flera kontaktpersoner i samma kommun.

Din uppgift är att företräda och leda Piratpartiet på lokal nivå. Det kan vara allt från att dra ihop regelbundna träffar för partimedlemmar och att göra intervjuer i lokal media. Som kontaktperson kan du enbart driva den politik som Piratpartiet har antagit på ett medlemsmöte.

Vill ni genomföra större aktiviteter kan det vara bra att starta en förening. Exempel på detta kan vara att ha en valstuga under valrörelsen då kommunen kan kräva ett organisationsnummer.

Om ni vill ställa upp i kommun- eller landstingsvalet måste en lokal förening bildas. Likaså om ni vill anta er egna lokalpolitik.


Vad är det första jag bör göra som ny kontaktperson?

  1. Du är nu en officiell kontaktperson för Piratpartiet. Ditt telefonnummer och din nya piratpartiet-mail är publicerad på http://www.piratpartiet.se/lokalt Har du rätt telefonnummer registrerat i Pirateweb under dina uppgifter?
  2. Kommer du åt din partimail? Inloggningsuppgifter har skickats till din registrerade mail. Läs mer på Mailadress.
  3. Presentera dig själv för alla partimedlemmar i kommunen, skicka ut ett mail via vårt medlemshanteringssystem Pirateweb. I samma mail, fråga om det är någon som vill träffas för att diskutera hur ni kan kampanja för Piratpartiet. Se PirateWeb - Skicka mail till medlemmar
  4. Beställ tryckmaterial gratis från https://butik.piratpartiet.se till ert första möte. Se Gratis tryckmaterial och Beställa tryck- och profilmaterial


  • För att få mer inspiration på vad ni kan göra, läs igen partiledningens aktivismblogg http://aktivism.piratpartiet.se/
  • För att underlätta utbildning har partiledningen förslag på studiecirklar. Läs mer på http://kurs.piratpartiet.se/
  • Vill ni ha en egen bloggsida? Ta kontakt med Partiledningen http://ledning.piratpartiet.se/partiledning/
  • Starta er egna Facebooksida (det går bra utan att bilda en lokal förening), glöm bara inte att alla officiell information också bör publiceras på ev bloggen och via mail. Det senare är partiets två huvudkanaler för kommunikation, speciellt mailen.

Andra lästips